STEMS-Instrument de auto-evaluare Logo
  • INTRODUCERE

  • Acest instrument de autoevaluare a fost dezvoltat ca parte a proiectului STEMS (Sprijinirea cadrelor didactice și a personalului în motivarea cursanților adulți) pentru a ajuta participanții: profesori/formatori/educatori implicați în educația adulților și membri ai personalului auxiliar să evalueze, să urmărească și să monitorizeze dezvoltarea competenței lor de a motiva participarea adulților la învățare.

    Instrumentul de autoevaluare încurajează participanții să reflecteze asupra metodelor lor de predare și a strategiilor pe care le folosesc pentru a implica adulții în procesul de învățare. Acesta reprezintă un instrument util pentru evaluarea cunoștințelor/ competențelor necesare pentru a atrage participanți și a-i reține pe tot parcursul procesului de învățare.

    În plus, instrumentul de auto-evaluare permite participanților să-și monitorizeze progresul și să-și înregistreze experiențele de predare și de lucru cu cursanții adulți. Acest instrument reprezintă un prim pas al parcursului de învățare prevăzut de proiectul STEMS (stems-project.eu).

    Beneficiarii care vor completa instrumentul de autoevaluare (formatori, profesori, personal auxiliar) sunt încurajați ulterior să participe la un program de învățare care se va concentra pe sporirea competențelor lor pentru motivarea participării și susținerea persistenței adulților în învățare

  • Principalele obiective

    ale instrumentuluide evaluare sunt:
  • 1.Încurajează participanții să reflecteze asupra competențelor/strategiilor lor de predare și a instrumentelor folosite pentru motivarea și implicarea cursanților adulți, precum și reținerea acestora pe durata procesului de învățare

     2.Ajută participanții să își evalueze competențele necesare de a motiva cursanții adulții, precum și punctele tari și punctele slabe, și să răspundă mai bine la nevoile furnizorilor de educație pentru adulți și ale cursanților adulți.

     3.Oferă participanților un instrument util care poate fi folosit atât pentru pentru a-și evalua/monitoriza și urmări progresul de învățare, dar și pentru a depăși obstacolele

     4.Promovează o comunicare și o înțelegere mai bună a nevoilor de învățare a adulților prin utilizarea TIC.

     5.Ajută profesorii/formatorii să identifice barierele care împiedică participarea și persistența cursanților adulți în învățare

  • Conținutul instrumentului de auto-evaluare

  • Acest instrument este destinat pentru a fi utilizat înainte, în timpul și după formarea profesională - astfel încât participanții (profesori / formatori / educatori și personalul auxiliar) să poată urmări nivelul lor de competențe inițial cu modul în care progresează pe parcursul cursului și să-l compare cu nivelul final după finalizarea cursului. Evaluarea inițială realizată prin instrumentul de autoevaluare va fi utilizată pentru a determina nivelul existent al competenței de dezvoltare a motivației pentru cursanții adulți, dar și pentru a măsura progresul în raport cu evaluările intermediare și finale. Acesta constă dintr-un set de afirmații pentru categoriile cheie la care participanții ar trebui să reflecteze și apoi să menționeze cât de mult sunt de acord cu aceste afirmații, și să le dea un scor de la 1 la 5, marcând cât de slab/bun este nivelul lor de competență.

  • Categoriile cheie incluse sunt:

    • Cum învață adulții
    • Comunicare interpersonală
    • Managementul cursanților
    • Implicarea și persistența cursanților adulți în învățare
    • Utilizarea instrumentelor TIC
    • Marketing in predare
  • Fiecare categorie este descrisă pe scurt pentru a ajuta participantul să înțeleagă ce înseamnă un nivel bun de cunoștințe pentru fiecare dintre categorii.

    În acest fel, participantul poate vizualiza principalele rezultate sau dovezile care sunt necesare pentru a avea un nivel bun al competenței respective.

    Sub fiecare categorie, participanții pot găsi un set de afirmații, constând într-o serie de descriptori „pot face / înțelege / încuraja”. Acești descriptori au rolul de a facilita reflecția și autoevaluarea competențelor relevante în predarea și motivarea cursanților adulți

  • Scale de autoevaluare

  • Fiecare enunț este însoțit de o scală de la 1 la 5, cu 1 reprezentând cunoștințe foarte scăzute și 5 reprezentând un nivel ridicat de cunoștințe sau de o scară de la 1 la 5 unde 1 reprezintă niciodata, 2: aproape niciodată 3: uneori , 4: de obicei și, 5: întotdeauna

    Pentru a obține feedback corect, este important ca participanții să răspundă la fiecare afirmație cu sinceritate, gândindu-se la situația lor actuală, și nu la modul în care doresc să fie în viitor. Așadar, luați-vă timp pentru a reflecta asupra nivelului dvs.de cunoștințe și competențe.

  • Evaluarea participanților

  • Chiar dacă sunt foarte dificil de cuantificat competențele didactice, cunoștințele, atitudinile, abilitățile pentru a măsura progresul unei persoane în raport cu categoriile evaluate, instrumentul de auto-evaluare face câteva recomandări în funcție de scorul obținut. Această opțiune îi poate ajuta pe participanți să își vizualizeze mai bine nivelul de competențe și să ia măsuri pentru a-și îmbunătăți cunoștințele, abilitățile, atitudinile. Când te autoevaluezi devii un participant activ la evaluare, îți permite să îți evaluezi punctele forte și, de asemenea, domeniile pe care trebuie să le îmbunătățești.

  • Evaluarea rezultatelor

    Există 3 recomandări în funcție de scorul obținut
  • Un nivel bun de cunoștinte, scor între 228-310

    Conform acestui scor, demonstrați cunoștințe, abilități, și atitudini bune pe care trebuie să le aibă toți profesorii / formatorii și alți angajați ai școlii pentru a promova o experiența de învățare relevantă.

    Ca puncte forte, demonstrați o cunoaștere exactă a subiectului în aceste chestiuni și puteți utiliza strategii, resurse și date eficiente pentru a satisface nevoile cursanților adulți.

    Recomandări:

    Continuați în același mod și nu uitați că educatorii buni și personalul auxiliar, își iau timp pentru a reflecta la activitatea lor de zi cu zi și își adaptează predarea, relațiile și atitudinile la nevoile cursantului adult.

    Profesorul, formatorii și alți angajați ai școlii trebuie să păstreze date / dovezi pentru a urmări realizarea obiectivelor și participarea la activități de dezvoltare profesională.

    Mai mult decât atât, este recomandat să luați parte la o evaluare continuă a modului în care planul de dezvoltare profesională și obiectivele sunt îndeplinite într-un mod care are un impact durabil asupra performanței atât pentru profesioniști, cât și pentru cursanții adulți.

    Pentru resurse utile, puteți verifica și modulele de training dezvoltate pentru proiectul STEMS, disponibile la stems-project.eu

  • Un nivel mediu de cunoștinte, scor între 145-227

    Rezultatele dvs. ca urmare a completării auto-evaluării indică faptul că aveți cunoștințe, abilități, și atitudini medii despre competențele cheie de predare, ceea ce reflectă necesitatea unor acțiuni pentru a adapta lecțiile/conținutul acestora la condițiile, abilitățile și așteptările cursanților adulți.

    Recomandări cheie:

    Această instrument de auto-evaluare este primul pas pentru reflecție și ajustarea stilului dvs. de predare. Vă permite să vă evaluați obiceiurile de lucru/predare și interacțiunea cu cursanții adulți în ceea ce privește angajamentul, managementul clasei sau alte cunoștințe didactice de predare practică și experiență. Prin urmare, vă rugăm să luați în considerere următoarele recomandări:

    • dezvoltați planuri de predare/lucru adecvate pe termen lung și scurt și adaptați planurile atunci când este necesar

    • combinați teoria și practica folosind cunoștințele dobandite din experiența dvs.

     • schimbați obiceiurile/practicile care nu funcționează cu practicile care au un impact asupra rezultatelor participanților

  • Nivel scăzut de cunoștinte, scor între 62-144

    Scorul dvs. scăzut, obținut ca urmare a completării instrumentului de autoevaluare, demonstrează că aveți nevoie de training pentru a vă îmbunătăți cunoștințele, abilitățile și atitudinile în ceea ce priveste motivarea și retenția cursantului adult. Dar nu trebuie să vă faceți griji, pentru că sunt disponibile multe resurse pentru a vă îmbunătăți cunoștințele cheie menționate în această autoevaluare. Prin urmare, există un set de recomandări cheie pe care le puteți lua în considerare:

    • folosiți Taxonomia Bloom ca sistem de referință

    • luați-vă timp pentru a evalua periodic atât planul lecțiilor, cât și dacă obiectivele și strategiile de management ale școlii funcționează sau au nevoie de îmbunătățiri

    • participați la forumurile profesionale, cum ar fi întâlnirile cu profesioniști, coaching-ul colegilor, evaluarea colegilor, toate acestea sunt instrumente utile pentru a oferi feedback și perspective

    • aplicați strategii differentiate, specifice conținutului, procesului și așteptărilor cursanților cu privire la produs.

    Prin proiectul STEMS, materiale de training și resurse suplimentare sunt disponibile pe platforma Moodle la stems-project.eu.

  • Instrument personal de autoevaluare

  • Datele dvs. vor fi utilizate în conformitate cu prevederile Regulamentului european privind protecția persoanelor în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date (GDPR). Datele dvs. personale sunt procesate în conformitate cu acordul dvs. Participarea dvs. la acest chestionar este complet voluntară, iar datele dvs. personale vor fi utilizate doar pentru proiectul STEMS.

  •  - -
  • CUM ÎNVAȚĂ ADULȚII

  • A avea cunoștințe despre cum învață adulții înseamnă că profesorii și alți profesioniști în educația adulților pot identifica nevoile de învățare a cursanților adulți, stilurile lor de învățare și pot adapta predarea în consecință.

    În plus, profesorii / formatorii și alți profesioniști din domeniul educației sunt capabili să selecteze și să aplice metode și strategii adecvate de învățare pentru cursanții adulți, ținând cont de nevoile, stilurile și profilul lor de învățare.

    În afirmațiile următoare, marcați cât de mult sunteți de acord/nu sunteți de acord cu afirmațiile, folosind scala de la 1 la 5 unde:

    1 = niciodată, 2 = aproape niciodată, 3 = uneori, 4 = de obicei, 5 = întotdeauna

    1-nivel slab de competențe....5 nivel excelent de competențe

  • COMUNICARE INTERPERSONALĂ

  • A avea cunoștințe despre comunicarea interpersonală înseamnă că profesorul/formatorul și alți profesioniști din educația adulților și personalul administrativ sunt capabili să se conecteze cu cursanții și să stabilească relații bune.

    Mai mult, profesorii/formatorii și alți profesioniști din educație sunt conștienți de stilul lor de comunicare (limbaj verbal și corporal) și încearcă să creeze o cultură a empatiei, respectului, accesibilității și autenticității

  • Managementul cursanților

  • Profesorii/formatorii și alți membri ai personalului educațional și auxiliar care au cunoștințe despre managementul cursanților au capacitatea de a stabili reguli și de a da instrucțiuni clare cursanților adulți. Aceasta înseamnă că profesorul/formatorul și personalul auxiliar proiectează strategii pentru a oferi îndrumări despre cum să se desfășoare activitățile și să creeze o atmosferă plăcută pentru a ajuta cursanții în procesul de învățare

  • Angajamentul și persistența cursanților

  • Angajamentul și persistența cursanților

    A avea cunoștințe despre implicarea și persistența cursanților înseamnă că profesorii / formatorii și profesioniștii din educația adulților, atât profesori, cât și personalul auxiliar, pot ajuta cursanții să dezvolte așteptări și obiective realiste pentru învățarea lor, să încurajeze cursanții să pună întrebări și să împărtășească cu aceștia, atunci când este cazul, responsabilitatea organizării procesului de învățare.

    Profesorul / formatorul este conștient de importanța feedback-ului și încearcă să atribuie sarcini suficient de provocatoare pentru a implica cursanții, dar care nu depășesc competența acestora.

  • Utilizarea TIC în învățare

  • Un nivel bun de utilizare a instrumentelor TIC înseamnă că profesioniștii din educația adulților, atât profesorii, cât și personalul auxiliar, au capacitatea de a proiecta, organiza și desfășura activități de predare cu ajutorul instrumentelor digitale, prin selectarea și utilizarea celui mai potrivit instrument digital pentru a interacționa cu cursanții adulți. În același timp, ei sunt capabili să încurajeze cursanții adulți să utilizeze platforme de învățare în predare și, de asemenea, să evalueze procesul de învățare și predare prin utilizarea instrumentelor digitale.

  • MARKETING

  • A avea cunoștințe bune despre utilizarea marketingului în educația cursanților adulți înseamnă că profesorii/formatorii, profesioniștii din educația adulților și, de asemenea, personalul aauxiliar înțeleg importanța marketingului în sectorul educației adulților. Aceștia sunt familiarizați cu conceptele de marketing (produs, preț, promoție, loc, oameni) și pot folosi acest instrument în instituția lor de învățământ. Ei sunt capabili să descopere și să definească un segment de piață în perspectivă pentru un produs educațional, cum ar fi, de exemplu, un curs educational. Sunt capabili să proiecteze și să dezvolte un produs educațional și să îl poată promova și vinde pe piață

  • Should be Empty: