Pregătește-te
Citește sondajul până la capăt înainte de a răspunde la oricare dintre întrebări. Gândește-te la răspunsuri înainte să oferi calificative și comentarii.
Axează-te pe comportamente și rezultate concrete
Ce anume întreprinde superiorul tău și cum se comportă el? Feedbackul eficient include atitudini specifice ca exemple, precum “superiorul meu ascultă/ nu ascultă” și “realizează contact vizual când vorbesc cu el/ se uită la telefon când vorbesc cu el.”
Vorbește în numele tău
Alege-ți calificativele și comentariile în funcție de propriile tale experiențe cu solicitantul. Ți s-a cerut să completezi un sondaj de feedback pe baza relației tale cu solicitantul, așa că respectă-i dorința și axează-te strict pe această relație.
Dă dovadă de respect
Deși trebuie să oferi un feedback cinstit, amintește-ți să rămâi respectuos. Evită să te concentrezi pe intenții sau motive prin comentarii precum “mereu” sau “niciodată,” care lasă impresia unui “lider slab.” Aceste remarci nu sunt constructive deoarece nu sunt amabile sau de ajutor.
Axează-te pe întrebările din sondaj
Din nou, îndreaptă-ți atenția la ce anume face superiorul tău în timpul interacțiunilor dintre voi. Acest sondaj nu e un răgaz să aduci în discuție creșteri salariale, programul de lucru sau alte condiții de muncă. Deși ele te pot preocupa, acesta nu e momentul să le dezbați.
Nu uita de punctele forte
Pe lângă ce poate face altfel, gândește-te la atuurile superiorului tău și comunică-i-le. Acest lucru îl va ajuta să-și mențină comportamentele adecvate și îi va oferi noi perspective de dezvoltare.